A legjobb marketing számodra: Az elégedett ügyfél
Egy dologban úgy hiszem rögtön az elején megegyezhetünk: A legjobb marketing eszköz számodra, az elégedett ügyfél véleménye.

Egy dologban úgy hiszem rögtön az elején megegyezhetünk: A legjobb marketing eszköz számodra, az elégedett ügyfél véleménye. Saját magamból és a környezetemből kiindulva mindennek utána nézek az interneten. Például, felmerül, hogy menjünk el egy étterembe, máris néznem melyiknek van a legjobb értékelése, és persze azért a kommentekbe is beleolvasok, hogy biztos meggyőződjek arról, hogy az adott hely nem fog csalódást okozni. Ha elutazunk a hétvégén kikapcsolódni, már olvasom is a véleményeket a különböző szállás opciókról, hogy segítsen dönteni hova foglaljak szobát.

Gyakorlatilag mások megélt tapasztalataira hagyatkozva billen a mérleg nyelve valamilyen irányba, azaz az olvasottak alapján hozunk döntést. Ha a mindennapokban így megy, miért gondolnánk azt, hogy az üzleti életben ez másként működik?

Régen, megkérdeztük az ismerősünket, barátunkat, hogy ismer-e jó fogorvost, IT szakértőt, építkezési vállalkozót, pénzügyi tanácsadót stb. Ma vagy megtesszük ugyanezt, vagy felcsapva az internetet elolvassuk mások véleményét egy-egy szolgáltatásról, termékről. Egyszóval, az ajánlások a mai napig nagyon fontos szerepet játszanak az életünkben.

Lássuk, hogyan is működik az ajánlás, illetve az ajánlás kérés a LinkedIn világában.

Mi az a LinkedIn ajánlás?

Munkaadóként talán a legnagyobb kihívások egyike, megbízható és lojális munkaerőt találni a cég számára. Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy gyakorlatilag a LinkedIn profilunkra tekintsünk úgy, mint a digitális névjegykártyánkra vagy az önéletrajzunkra. Ennek pedig része az ajánló levél a volt főnöktől vagy az ajánlás az elégedett ügyféltől/partnertől.

A LinkedIn ajánlásra tekinthetünk úgy, mint egy nagyon rövid „prezentációra” önmagunkról, mások saját benyomásai alapján velünk kapcsolatban. Ez a profilodon fog megjelenni, így bárki bármikor el fogja tudni olvasni. Az ajánlás rengeteg ad a személyes márkádhoz, így érdemes minden alkalmat megragadni arra, hogy megkérjük a környezetünket/kollégáinkat, hogy pár sorban foglalják össze gondolataikat velünk kapcsolatban.

Miért fontos az ajánláskérés?

Ahhoz, hogy megértsük, miért fontosak az ajánlások egy vállalkozás számára, nagyon fontos megérteni azt a döntő tényezőt, amely meghatározza a vállalat sikerét: ez pedig nem más, mint a szóbeszéd. Egyre többen ismerik fel annak a tényét, hogy az ajánlások a marketing „szent gráljává” váltak. A fogyasztók több, mint 92%-a állítja, hogy a szájról szájra adott ajánlások késztették őket arra, hogy egy bizonyos terméket vagy szolgáltatást megvásároljanak – tette közzé a Social Media Monthly.

Bizalom megerősítése

A BrightLocal szerint, az emberek 72%-a azt állítja, hogy online, egy helyi vállalkozásról szóló pozitív véleményeket olvasva jobban megbíznak az adott cégben. Azzal, hogy a válaszadók ilyen magas százalékban állítják, hogy a pozitív vélemények segítik őket abban, hogy megbízzanak a termékben, szolgáltatásban, egyértelmű, hogy mennyire fontosak az ajánlások egy vállalkozás sikeréhez.

Bevétel növelése

Az ajánlásokat nem csak a bizalom megszerzésének eszközeként használják. Ez egy nagyon hatékony stratégia a forgalom növelésére is. Az ajánlások 26%-kal növelhetik a vállalkozások bevételét.

A legjobb marketing

Ha azt vesszük, anyagi szempontból sem utolsó megkérni ügyfeleinket arra, hogy írjanak ajánlást a LinkedIn profilunkra, ugyanis sokkal költséghatékonyabb, mint indítani egy fizetett hirdetési kampányt. Ha olyan stratégiát hozol létre, amely az ügyfélszolgálatban, az üzleti szolgáltatások nyújtásában és összeségében mindenben a kiválóságra összpontosít, a vállalat garantáltan profitál a folyamatból. A vállalkozás nagymértékben növelheti a szájról szájra kapott ajánlások számát. Ez növelni a forgalmat, az eladásokat és a bevételeket – anélkül, hogy további hirdetéseket kell beütemezni. 

Hogyan kérjünk ajánlást a LinkedInen?

Minden esetben azt javaslom, hogy az ajánlás kérésnél, egy rövid üzenetet fogalmazzunk meg az ajánló személy számára, amelyben megindokoljuk, miért kérünk ajánlást, és pontosan milyen témában várjuk tőle, hogy leírja velünk kapcsolatos gondolatait.

Ezzel segíthetünk, hogy az illető, akitől ajánlást kérünk, ne percekig csak roskadozzon a billentyűzet felett a fejét vakargatva, keresve a megfelelő szavakat.

Ha a profilodon még nincs ajánlás, akkor a következő módon kérhetsz másoktól: Kattints a profilodon az „Add profile section” lehetőségre.

Ezután a „recommended” feliratra.

Majd az „Add a recommendations” opcióra.

Ezt követően meg fogja kérdezni tőled, hogy kitől szeretnél ajánlást kérni, és hogy milyen kapcsolatban voltatok abban az időben (Pl.: ügyfele voltál, kollegája, azonos projecten dolgoztatok stb.) azzal a személlyel, akitől az ajánlást kéred.

Lesz még egy kérdés, amelyre válaszolnod kell, ez pedig nem más, mint hogy melyik pozícióban dolgoztál akkor, amikorra szól ez az ajánlás.

Amint ezekre a kérdésekre választ adtál, megfogalmazhatod személyre szabott üzeneted, amellyel megkéred az ajánló személyt, hogy pár sorban foglalja össze gondolatait rólad és a közös munkáról.

Milyen a jó ajánlás?

Erős kezdés

A jó ajánlás már az első mondatával lebilincsel. Megragadja az olvasó figyelmét egy erős kezdősorral, amely biztosan tovább olvasásra csábít majd. Nem érdemes túlzásba esni a szuperlatívuszokkal. A legek helyett más módon is kifejezhető az ajánlott személy milyensége, amely meggyőződést közvetít a túlzások helyett.

Mutatok néhány példát:

„Péter kiemelkedő vezető a maga területén.”

„Öröm, amikor olyan szakemberrel dolgozhatok együtt, aki egyben a mentorom és a barátom is.”

„Éva egy igazán tehetséges projectmenedzser, aki érti, hogyan lehet a legjobbat kihozni az emberekből.

Szükség van egy sztorira

Részletekre és kontextusra van szükségünk. Viszont nem regényt kell írni. Rövidnek, frappánsnak kell lennie az ajánlásnak. És az alábbi kérdésekre válaszoljon: Honnan ismered ezt az embert?

Min dolgoztatok közösen?

Meddig tartott a kapcsolatotok?

Ennek a lépésnek az a célja, hogy igazoljuk az olvasó számára, hogy valóban van az adott illetővel közös élményünk, ezért kompetensek vagyunk abban, hogy ajánlást írjunk róla.

Mutatok néhány példát:

„Gergővel két évig dolgoztunk együtt egy nagyszabású projekten.”

„Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az XYZ cégnél együtt dolgozhattam számos projecten Emesével.”

Mi az illető szuperképessége?

Magyarul: Mi az erőssége, mi az a tulajdonsága, amely könnyebbé tette a közös munkát vagy az üzletkötést. Feltételezem abban az esetben, ha ajánlást kérünk, de fordítva is, amikor ajánlást adunk, az amiatt van mert igen magasra értékeljük egymást. Mit értek ez alatt. Olyan tulajdonságot hangsúlyozzunk ki, ami kiemeli a tömegből az illetőt, ami az ő erőssége.

Mutatok egy példát:

„Anita legnagyobb erőssége az, hogy képes higgadtan kezelni, minden helyzetet, ami vele szemben jön. Soha nem veszíti el a hidegvérét.

Összességében ezekre a pillérekre építsük az ajánlást. Abban az esetben, ha mi adunk, akkor ezeket a lépéseket követve érdemes megfogalmazni gondolatainkat. Ha pedig ajánlást kérünk, feltétlen érdemes átbeszélni az ajánlóval, hogy milyen szempontok alapján várjuk tőle a véleményét. Ez nem ciki, sőt, inkább sokszor segítség és megkönnyítjük egymás helyzetét.

Éljünk az ajánlások erejével, mert az elégedett vásárló a legjobb reklám a cég számára. Ha már valaki megbízott bennem, a szolgáltatásomban, a termékemben, akkor más is könnyebben megbízik bennem, ha olvassa az őszinte, és nem izzadságszagú ajánlását.

Abban az esetben, ha még inkább tökéletesíteni szeretnéd a LinkedInnel kapcsolatos tudásod és ki szeretnéd aknázni a benne rejlő lehetőségeket, akkor várlak szeretettel egy rövid, 30 perces díjmentes tanácsadáson, ahol átbeszéljük, milyen lehetőségeink vannak a LinkedIn kommunikációd felturbózására!

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg vele:

Töltsd le ingyen

Hogyan lesz egy lájkból tényleges vásárló - ebook

petkovics-alexandra-ertekesitesi-es-linkedin-specialista-b2b-piacon-11
stroke 2

A szerző:

szandika 0523 081

Petkovics Alexandra értékesítési és LinkedIn specialista.

Olvass tovább

Időmenedzsment a gyakorlatban – 3. rész 

Összegyűjtöttem a kedvenceimet a témáról, könyvek, tanfolyamok és film formájában, mely remek első lépés és inspiráció az időgazdálkodás olykor rögös útján, ráadásul játékosan.