Digitális nomádság – hóbort vagy meg lehet belőle élni?
Változnak az idők és ma már nem feltétel, hogy egy irodában ülve végezzük el a munkánkat, hanem egyre divatosabb a home office és a távoli munkavégzés fogalma.

A technikai fejlődésnek köszönhetően megjelent egy új munkaforma, a digitális nomádság, amely a legtöbbünk számára ma már életstílussá vált. 

Olyan jól és divatosan cseng, hogy digitális nomádként dolgozom, azt csinálom, amit szeretek és közben bejárom a világot. Nincsenek kötöttségek, nincs iroda bérleti díj, nincs alkalmazkodás, csak a laptopom, a hátizsákom és felfedezem azokat a bakancslistás helyeket, ahová mindig is el akartam jutni. Őszintén, ki ne akarna így élni? 

Mint midennek ennek az életritmusnak is meg vannak az előnyei és hátrányai, amiket első kézből tapasztalok, ugyanis rengeteget utazunk, például a következő három hónapot Mexikóban, a Yucatán-félszigeten fogjuk eltölteni. Ezeket az előnyöket és hátrányokat gyűjtöttem csokorba azok számára, akik kacérkodnak a digitális nomádság gondolatával vagy most vannak a folyamat legelején vagy egyszerűen csak kíváncsiak arra, hogyan lehet így nyereségesen menedzselni egy vagy akár több vállalkozást. 

Kit nevezünk digitális nomádnak? 

Mielőtt belecsapunk a lecsóba, tegyük tisztába annak a fogalmát kiket is nevezünk konkrétan digitális nomádoknak. 

Digitális nomádnak azt a személy tekintjük, aki a mai kor technológiai lehetőségeit kihasználva végzi a munkáját és nincs helyhez kötve. Összességében egy olyan valaki (helyfüggetlen alkalmazott, vállalkozó, freelancer), aki szinte kivétel nélkül a munkáját egy laptoppal, teljesen helyfüggetlenül végzi a világ valamely pontján. 

Ennek az életmódnak is rengeteg formája van. Vannak, akik az otthon melegében végzik el a munkájukat és az utazás kevésbé része az életüknek. Ahogy jómagam is, van az a típus aki sűrűn van úton és a világ különböző pontjairól dolgozik. Van olyan is aki állandóan utazik és adott esetben lakókocsiból végzi el a munkáját. 

Ma már nem igazán vannak korlátok, így ha szimpatikus számodra ez az életforma és kipróbálnád magad vagy hosszú távon így is élnél, akkor minden lehetőséged megvan erre, ugyanis az internetnek köszönhetően a határok konkrétan megszűntek. Azt ki sem kell emelnem, hogy a pandémia (ebben az esetben jó értelemben) olaj volt a tűzre, ugyanis rásegített arra, hogy még inkább kialakítsunk egy olyan élhető munkavégzési formát, amely mindenki számára kivitelezhető, elfogadható és működtethető az emberek otthonaiból is. De mint mindennek, ennek az életformának is megvan a pro és kontra oldala. 

Online vállalkozás előnyei és hátrányai

A lista persze bővíthető, én most első körben az általam megélt tapasztalatok alapján számolok be arról, hogy milyen előnyöket hordoz magában ez az életstílus. 

Az egyik legmotiválóbb, hogy szó szerint megszűnnek a határok. Valójában csak a képzeleted és a döntéseid határozzák meg a fizikai holléted. Ha éppen ahhoz van kedved, hogy reggel túl legyél a meetingjeiden és utána ússz egyet az óceánban, akkor megteheted. De ha a hegyvidéket kedveled jobban, akkor a munka után túrázni indulhatsz. Egy szóval tényleg bejárhatod a világot. 

Viszont, az otthon fogalma átalakul. Sokaknak lehet imponáló ez az életstílus, de ha valaki otthon ülősebb vagy kötöttebb típus, akkor neki semmiképp nem való az ehhez hasonló élet. Mikor szó szerint mindenhova bőrönddel mész és abból a bőröndből élsz, az egy idő után fel tudja emészteni az embert. Bőröndből ki, majd már pakolsz is vissza mert indulsz tovább. Egy darabig nagyon élvezetes, de egy idő után vágyik az ember az otthon melegére.  

Ezzel együtt, hogy szinte bárhonnan dolgozhatsz, szabad is vagy. Úgy osztod be az idődet, ahogyan az neked a legkényelmesebb. A napjaidat jól és pontosan megtervezve pedig a hobbijaidra is jut idő. 

Viszont ha nem vagy következetes, nem tapasztalod ki és tartod be a saját szabályaidat, könnyen kifolyhat a kezed közül az idő és azon kapod magad, hogy még éjfél előtt is a gép előtt ülsz. A hatalmas szabadság csalóka is tud lenni. Klisé vagy sem, de a tervezés, a naptár használat és a szabályaid betartása szó szerint életmentő. Nincs annál stresszesebb, mikor szorít a határidő. Napi tervezés és heti minimum két csendes óra, amikor lezárod a heted és megtervezed a következőt sok bosszúságtól tud megmenteni. 

Emellett – tapasztalataim szerint – könnyebb a külföldi piacra lépés, hiszen folyamatosan bővülnek a kapcsolataid és ha erre tudatosan figyelsz, akkor komoly üzleti partnerekkel találkozhatsz, akikkel elindíthatod a közös munkát. 

Viszont ha beszippant a home office és nem mész emberek közé könnyen zárkózottá válhatsz. Keress számodra releváns szakmai konferenciákat, fórumokat és építs kapcsolatokat offline is. Az online lét valóban kényelmesebbé teszi az életünket, de a valódi kapcsolódásról ne feledkezzünk meg. 

Ha kialakítod a saját határaidat, akkor nagyon kényelmesen egy olyan életet építhetsz fel magadnak, ami stresszmentes és tele van kalandokkal. 

De ha ezekre a határokra nem figyelsz, ha állandóan online vagy és mindenki számára elérhető, akkor sokkal több időd megy el egy olyan folyamatos jelenlétre, ami sokszor nem a hatékonysághoz vezet. Határozd meg a munkaidőd és tarts magad hozzá. 

Néha a technika ördöge is közbeszól és van, amikor nem a legerősebb az internetkapcsolat. Törekedj arra, hogy mindig olyan helyen dolgozz, ahol ezek a technikai feltételek adottak, mert arra hivatkozni a meetingek során, hogy nincs internet, nem túl profi. 

Azok a bizonyos számok

Végezetül néhány érdekes statisztikai adat erről a különleges életstílusról 2022-ből: 

  • több, mint 35 millióan tevékenykednek digitális nomádként,
  • szinte teljesen megegyező arányban férfiak és nők egyaránt tevékenykednnek digitális nomádként, a legtöbbe 30-40 éves kor körüliek,
  • átlagban 3-6 hónapot töltenek egy-egy országban
  • a digitális nomádok 87%-a egyéni vállalkozó vagy cégtulajdonos és csak 17% alkalmazott távmunkás
  • a legnagyobb szakmai kihívás a wi-fi erősség,
  • 2022-ben a legnépszerűbb területek: szoftverfejlesztő, startup vezető, webfejlesztő marketing, kreatív, UI/UX Design, oktatás, mobil app fejlesztő, crypto, e-kereskedelmi szakember , blogger, értékesítő vagy SaaS,
  • A Statista 2022 márciusi, nemzetközi felmérése szerint az átlagos digitális nomád évi 50,000 és 250,000 dollár közötti összeget keres, tehát körülbelül 19 millió és 95 millió forint között.

Összességében az ajtó nyitva áll, ha kedvet kaptál ehhez az életstílushoz és rendelkezel a megfelelő szakmai alapokkal, akkor elkezdheted felépíteni a vállalkozásod digitális nomádként és megtapasztalhatod az összes szépségét és nehézségét ennek az életformának. 

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg vele:

Töltsd le ingyen

Hogyan lesz egy lájkból tényleges vásárló - ebook

petkovics-alexandra-ertekesitesi-es-linkedin-specialista-b2b-piacon-11
stroke 2

A szerző:

szandika 0523 081

Petkovics Alexandra értékesítési és LinkedIn specialista.

Olvass tovább

Időmenedzsment a gyakorlatban – 3. rész 

Összegyűjtöttem a kedvenceimet a témáról, könyvek, tanfolyamok és film formájában, mely remek első lépés és inspiráció az időgazdálkodás olykor rögös útján, ráadásul játékosan.