Időmenedzsment a gyakorlatban – 3. rész 
Összegyűjtöttem a kedvenceimet a témáról, könyvek, tanfolyamok és film formájában, mely remek első lépés és inspiráció az időgazdálkodás olykor rögös útján, ráadásul játékosan. 

Tanulj szórakozva az időről 

A tanárok 77%-a egyetért abban, hogy a kreatív tanítási módszerek pozitívabb hatással vannak a kognitív funkciókra, mint a hagyományos módszerek, állítja a Linarity.io. Jómagam is tapasztaltam, ha a jobb agyféltekém be van vonva a tanulási folyamatokba, érdekes mód emlékszem arra, hogy mit tanultam. Ez a tudományos tény ihlette az időmenedzsmentről szóló cikksorozatom harmadik részét, mely bevallom szívemnek a legkedvesebb írás. Összegyűjtöttem a kedvenceimet a témáról, könyvek, tanfolyamok és film formájában, mely remek első lépés és inspiráció az időgazdálkodás olykor rögös útján, ráadásul játékosan. 

A klasszikus 

A kedvencek gyűjteményét nem is kezdhetem mással, mint a legnagyobb klasszikussal Sephen R. Covey tollából, a “A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása” címmel. A könyv 30 éve játszik szerepet fiatalok és felnőttek életében egyaránt és elolvasása után egyszerűen nem ugyanazok vagyunk, mint mikor elkezdtük forgatni a könyvet. Ez az írás feltárja, hogyan és miként alakítsunk ki olyan integrált, elvközpontú szokásokat, melyek a személyes és szakmai kihívások megoldása felé mutatnak. Ennek egyik eleme pedig nem más, mint az időmenedzsment. Meleg szívvel ajánlom e mű elolvasását, garantálom éppúgy óriási hatással lesz a kedves olvasóra, mint rám. 

A humor oldaláról megfogva

William Oncken “Vezetői időgazdálkodás” című könyve pont amiatt magávalragadó, mert nem túlgondolt szakzsargon, hanem hétköznapi nyelven megfogalmazott valós vezetői problémákat dolgoz fel az időmenedzsment kapcsán, miközben gyors és könnyen beépíthető tippeket kap az olvasó. A könyv gyakorlatilag a józan észre alapozott praktikák gyűjtőtára. Ha valaki nem vezetői pozícióban dolgozik, akkor is kötelező, már csak a jó hangulata miatt is. 

“Legismertebb tréningprogramjuk a híres Managing Management Time TM (Vezetői időgazdálkodás), ahol a legendás majmok-a-vállon analógia is megszületett. Ez a program ma már 40 éves és az évek során sok szervezet kultúrájába beépült; ezek közé tartozik például az Intel, a Hewlett-Packard, a Florida Power and Light, az IBM, a Milliken, az Invacare, a Western Digital, a Chicago Tribune, és jó néhány amerikai kormányszervezet.” – írja az uzletikonyv.hu

Tanulj az időmenedzsmentről 

A Tanulom magam szervezésében az “Időmenedzsment videótanfolyam” több, mint kiváló alap arra, hogy informálódj, tanulj és képezd magad a témában. A tanfolyam legelején elméleti tudásra alapoznak az oktatók, majd sorra ajánlanak időmenedzsment rendszereket és technikákat, felvérteznek megfelelő fegyvertárral a mindennapi szétcsúszás ellen. Végezetül górcső alá kerülnek az időrablók (mint például a multitasking, halogatás és társaik) majd ezek kiiktatása következik, hogy valóban ne lehessen semmi felesleges dologra fókuszálni, ami nem hozzátesz a napodhoz. 

Legyen a te kezedben az irányítás 

Ha már időhatékonyság, nem kell hosszú órákat szentelned a tanulásnak, elegendő csupán egy fél napot, a boulden.net szervezésében szervezett tanfolyam célja ugyanis, hogy gyorsan, azonnal használható módon szolgáltasson tudást a témával kapcsolatban. A tanfolyam – számomra – legfontosabb része az volt, amikor megtanultunk nemet mondani. Ami persze, nem megy ilyen egyszerűen csettintésre, viszont kellő gyakorlással megérkeznek azok a nemek az életünkbe, amelyek minket szolgálnak. A tanfolyam kitér a prioritásokra is, ami azért fontos, mert sokaknál tapasztalom a mai napig, hogy a priorizálás hiánya miatt úszik el egy-egy napjuk vagy adott esetben az életük. A tanfolyam angol nyelvű.

Filmezz és kapcsolj ki – erre van a legnagyobb szükség

Végezetül szintén klasszikus és gyanítom a kedves olvasók is látták már a Lopott idő című filmet, ami alappillér, ha az idő szóba kerül. Ez a film a bármikor újranézhető, ha pedig valaki még nem látta, akkor a kötelező kategóriába esik. 

A film a jövőben játszódik, ahol a születésekkor mindenkinek a karjába beépítenek egy órát. Ahhoz, hogy valaki túlélje a huszonötödik életévét, nemes egyszerűséggel időre van szüksége. A gazdagok megvásárolják az időt, míg a gettóban kétségbeesett harc folyik minden egyes percért. A főszereplő gettólakó Will Salas megmenti egy időmilliomos életét, aki ezért cserébe elhalmozza őt idővel. Mindez feltűnik az Időrendészeknek, akik előtt bajba keveredik, ugyanis gyilkossággal gyanúsítják. Will menekülés közben túszul ejti a fiatal, gazdag lányt. Szó szerint egyik percről a másikra élnek. A film végét nem lövöm le, ha még nem láttad, akkor még ma nézd meg! 

Ezt a cikksorozatot egy figyelmeztetésnek is szántam egyben, hogy tudatosuljon bennünk, az időnk véges. Mi döntünk arról, mire és hogyan fordítunk időt, viszont kívánom mindnekinek, hogy azzal amivel foglalkozik örömet okozzon számára és ne feszengés és kényelmetlen érzés kerítse hatalmába. Felgyorsult, rohanó világban élünk, ahol ajándék néha megállni, elcsendesedni és csak lenni. Ha egy fokkal tudatosabban tervezzük az életünket, akkor erre a kikapcsolódásra jut elég időnk. Ezen felül pedig lekerül rólunk egy jó adagnyi stressz, ami minden szempontból bénító. 

Az idő értünk van! Nem ellenünk!

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg vele:

Töltsd le ingyen

Hogyan lesz egy lájkból tényleges vásárló - ebook

petkovics-alexandra-ertekesitesi-es-linkedin-specialista-b2b-piacon-11
stroke 2

A szerző:

szandika 0523 081

Petkovics Alexandra értékesítési és LinkedIn specialista.

Olvass tovább

Időmenedzsment a gyakorlatban 2. rész

A hatékony időmenedzsment cikksorozatom folytatásaként olyan eszköztárat hoztam, mely személyre szabható és mindenki összeállíthatja a saját komfortjához mérten, a hatékony hogyanját!